Dubai îți fură ochii cu ușurință. Este un oraș opulent, dar în același timp extrem de elegant. Niciun element de aici nu este „in your face” și chiar dacă oamenii ăștia pot să cumpere mâine toată România, nu îi vezi epatând ostentativ cu Bentley-ul sau Rolls-ul.

Am rămas impresionat după prima mea zi în Dubai, dar în a doua zi am făcut un duș rece. În spatele bogăției, a curățeniei, a infrastructurii și a ospitalității oamenilor de aici, se ascunde o distopie patriarhală greu de imaginat pentru mintea unui occidental. Știi treaba asta din cărți, poate ai simțit treaba asta citind cartea lui Khaled Hosseini „Splendida cetate celor o mie de sori”, ai văzut-o în filme, dar când o experimentezi pe pielea ta, te șochează pur și simplu.

Să vă povestesc. Aveam o întâlnire cu o agenție importantă de comunicare interesată de un parteneriat în Live Shopping, iar întrevederea avea loc în Dubai Internet City, un cartier al tehnologiei, aflat în partea opusă a orașului față de hotelul în care stau. M-am urnit mai greu și m-am grăbit să prind metroul. Am intrat în ultimul vagon fix înainte ca ușile să se închidă. Era destul de liber așa că m-am așezat la fereastra din spate, ca să mai văd și eu împrejurimile pe fereastră. În acel moment, o doamnă se apropie de mine și îmi spune pe un ton destul de panicat: „Sir, you are not allowed to be here”. N-am înțeles din prima ce vroia să zică, dar m-am conformat și am plecat de acolo. Am trecut în următorul vagon și pe jos am văzut o linie roz pe care scria: „Women and children only”. Același mesaj era scris mare și pe un perete de lângă ușa de ieșire.

Tot drumul am stat fix lângă linia roz și m-am uitat spre ultimul vagon, acolo unde femeile se înghesuiau în timp ce bărbații aveau patru vagoane, inclusiv Gold class, unde să se lăfăie. Nu sunt feminist convins, dar jur că m-au apucat toți nervii când am văzut treaba asta. Cum spuneam, știam că există această discriminare în societățile mega patriarhale ale lumii arabe, dar efectiv m-a cuprins un sentiment pur de revoltă când am văzut treaba asta cu ultimul vagon destinat femeilor și copiilor. Cetățenii ăștia chiar funcționează după vorba aia spusă la glumă în România cu „femeile nu sunt oameni”.

Am cercetat puțin subiectul și am descoperit că în Emiratele Arabe Unite, deși se fac eforturi considerabile pentru combaterea discriminării femeilor, aceasta există din plin, inclusiv la nivel legislativ. Femeile din Dubai sunt discriminate la locul de muncă, sunt plătite mult mai puțin față de bărbați și au oportunități limitate în dezvoltare profesională. Femeile sunt discriminate din punct de vedere legal atunci când vine vorba de căsătorie, divorț sau custodia copilului, deoarece sistemul legislativ din Emirate se bazează pe legea Sharia. Mai exact, conform legii Sharia, un bărbat are dreptul să inițieze un divorț doar prin simpla rostire a cuvintelor: „divorțez de tine”. De trei ori. În timpul acesta, o femeie trebuie să aducă dovezi concrete că viața ei este afectată în căsnicie și trebuie să divorțeze. Totodată, dreptul de a divorța al femeii este limitat de un contract de nuntă, care s-ar putea să specifice faptul că femeia are nevoie de consimțământul soțului înainte de a cere un divorț.

Să vă mai zic: la capitolul custodia copilului, legea Sharia favorizează (din nou) bărbații, acolo unde copilul are o anumită vârstă. Femeia are drept de custodie dacă copilul este mic, dar dacă depășește 7 ani, atunci doar bărbatul va obține custodia.

Citind și văzând cu ochii mei condiția femeii în Emirate, pot spune cu mâna pe inimă că nu e un loc în care mi-ar plăcea să trăiesc, chiar dacă luxul, curățenia și infrastructura sunt de vis față de ce avem noi în România. Nu înțeleg cum de a luat amploare valul de oferte imobiliare cu apartamente în Dubai pentru români. De ce ai vrea să trăiești într-un loc în care femeia ta este înjosită și tratată ca ultimul om care trebuie să călătorească în ultimul vagon ca să nu lezeze macho man-ul din tine? Ca loc de vacanță? Sigur! E minunat și cu siguranță o să vin și eu cu fetele mele, dar să-mi cumpăr un apartament și să trăiesc aici? De ce ai face asta? Mă arunc și eu la un răspuns: Oare nu cumva boșii de la noi vor să își ia și ei apartament „pă Dubai” pentru că rezonează cu principiile dubaiezilor… ce ziceți?