Pentru a înțelege mai bine principiile Live Shoppingului, trebuie să ne întoarcem în timp și să aflăm lucruri despre străbunicul său: teleshoppingul.
Teleshoppingul a început în Italia, prin anii ’70, și s-a extins repede, devenind o industrie foarte populară în SUA. Apoi, era doar o chestiune de timp pînă cînd teleshoppingul a devenit cunoscut și folosit în mai toate țările lumii. De fapt, cred că dacă deschideți televizorul, e foarte posibil încă să dați peste câteva canale unde au loc astfel de emisiuni . Nu totul s-a mutat online… încă.
Rețeaua de cumpărături acasă a fost creată în 1977, atunci când Bob Circosta, o gazdă celebră de la radio, a fost rugat să vândă la TV deschizătoare de conserve verzi. Acest lucru s-a întâmplat deoarece un client al televiziunii i-a dat patronului Bud Paxson 112 deschizătoare de conserve în loc să-și plătească factura pentru reclame. Deși a fost reticent, Bob Circosta a acceptat să vândă deschizătoarele, fără să știe că avea să creeze prima sesiune de Live Shopping din istorie. Informație amuzantă: A vândut toate cele 112 deschizătoare de conserve într-o oră.
Bud Paxson a văzut oportunitatea în acest nou mod de a vinde bunuri prin intermediul emisiunilor TV, așa că a creat primul canal de teleshopping de pe o rețea de cablu. Canalul a fost lansat la nivel național. Se numea Home Shopping Network, rebranduit ulterior în HSN.
Bob Circosta a fost prima gazdă de teleshopping din lume și a devenit o celebritate în America. El a vândut peste 75.000 de produse diferite pe HSN și a stat peste 20.000 ore în direct în emisiuni de teleshopping. Legenda spune că ar fi vândut produse în valoare de peste 1 miliard de dolari.
După succesul HSN, piața teleshoppingului a crescut exponențial în SUA, odată cu ascensiunea competitorului HSN – QVC.
QVC înseamnă Quality (calitate), Value (valoare), Convenience (oportunitate) și a fost fondat în 1986 de Joseph Segel și de alți investitori, printre care îl amintesc pe Ralph Roberts, cunoscut ca fondator al Comcast, unul dintre cele mai mari conglomerate de telecomunicații din lume. QVC transmitea inițial de la 19:30 până la miezul nopții, în fiecare zi a săptămânii și 24 de ore din 24, în fiecare weekend. În cei 36 de ani de existență, QVC a devenit un gigant media, iar în prezent emite în 7 țări, totalizând o audiență de peste 350 milioane de gospodării. QVC poate fi urmărit în Marea Britanie, Germania, Japonia, Italia și China (într-o asociere cu Radio-ul Național din China, numită CNR Mall).
Cifre mari, nu-i așa? Ei bine, în China, deși avem cea mai mare piață de televiziune din lume cu peste 378 de milioane de gospodării care au un televizor, acest lucru nu se compară cu 70% rata de penetrare a internetului în rândul populației ce totalizează 1.4 miliarde de oameni. Asta înseamnă că aproximativ 1 miliard de chinezi utilizează constant internetul. Această cifră a fost una esențială pentru migrarea Chinei de la teleshopping către versiunea mult îmbunătățită a Live Shoppingului Online.