Astăzi am avut ocazia să văd o premieră mondială în eCommerce-ul din România: primul Live Shopping fără Live Shopping. Cum vine asta, vă întrebaţi?
Răspunsul este simplu: un brand global care operează cu succes şi în România s-a decis să organizeze un Live Shopping. Deşi brandul este originar în Asia, acolo unde Live Shoppingul este deja parte din peisajul mainstream al eCommerce-ului, brandul din România s-a gândit să schimbe puţin regulile jocului. Pe principiul că dacă avem o democraţie românească, aşa facem şi un Live Shopping românesc.
Cu o oră înainte de a începe această sesiune, am primit un mail în inbox, fiind abonat la newsletter-ul lor, în care eram anunţat cu surle şi trâmbiţe că într-o oră va începe un super eveniment de Live shopping şi că dacă vreau să văd, să accesez linkul din mail. Curios nevoie mare, că deh, mă ocup de treaba asta cu Live shopping-ul cam în fiecare zi, m-am hotărât să accesez linkul şi să văd cu ce competitor lucrează brandul. Fiindcă în România doar streams.live operează fizic şi a introdus practic conceptul de Live Shopping în ţara noastră în 2020, am zis că poate peste noapte a venit concurenţa şi în țara noastră.
Ei bine… nici vorbă de aşa ceva. Linkul m-a dus pe canalul de Youtube al brandului, unde era anunţată sesiunea de Live Shopping. Cu influenceri, jurnalişti, prezentare de produs, de toate… practic fix cum ar trebui să arate o sesiune de Live Shopping pe bune. Mi-am zis că fiind brand internaţional, or fi făcut un hack şi au vorbit cu Youtube America şi le-a dat doar lor funcţionalităţile de Live Shopping în video (care sunt momentan disponibile doar în US), aşa că m-am aşezat comod în faţa computerului şi am început să mă dau pe Linkedin aşteptând să înceapă Live-ul (Facebook încă n-am… sunt tot în Facebook jail şi nu am nici cea mai vagă idee când sau dacă ies de-acolo).
3…2…1… Live! Începe emisiunea. Și ce să vezi, surpriză! Live Shoppingul marelui brand internaţional este de fapt un live pe Youtube, cu o burtieră pe care rulează un cod de discount. Și atât. Nu interfaţă de Live Shopping, nici măcar un link către produs în descrierea evenimentului. Bravo, colegii de la departamentele de marketing şi comunicare! Aţi reuşit performanţa de a face un Live shopping fără Live shopping.
Mai mult, în live shopping, una din regulile ratei mari de conversie este să dai un discount interesant la produsele pe care le prezinţi. Și aici brandul internaţional s-a decis să fie original. Discountul era de 50% la alt produs faţă de cel care era prezentat în live… fiind un produs nou lansat pe piaţă, doar n-o să piardă bani dând discounturi când oricum e cerere… dar cum regula spune că în live shopping trebuie să ai discount… au dat un discount. Random.
En fin, n-am rezistat să urmăresc prea mult pseudo-live shopping-ul. Nu pot decât să-mi exprim indignarea că un brand internaţional cu bugete uriaşe nu studiază puţin mai atent fenomenul de Live Shopping şi nu alocă o sumă minimă din buget pentru a folosi o platformă de Live Shopping ca streams.live. Dacă cineva de la brandul în cauză citeşte articolul ăsta, dau eu o super-ofertă de 50% discount pentru o sesiune live cu Streams.live, că tot vorbeam de discounturi.
Și ca să nu ziceţi că sunt rău, noi la Streams.live chiar am colaborat cu respectivul brand, doar că cele două sesiuni pe care le-au organizat cu noi au fost intermediate de agenţii care au „mirosit sânge” şi au umflat bugetele de producţie cu multe zero-uri, astfel încât softul de Live Shopping (adică noi) eram ultimii pe linia de buget, chiar sub catering 😊. Evident că vânzările din serile acelea nu au putut să acopere gaura dată de cheltuielile uriaşe cu producţia. Și, când m-am întâlnit cu una dintre căpeteniile respectivului brand la un eveniment şi i-am sugerat să mai facă Live Shopping cu noi, mi-a răspuns cu un aer uşor superior: „N-a funcţionat, eu mă aşteptam la cifre ca în China”.
Sunt sigur că acum, pe Youtube și fără butoane sau linkuri de shopping, a funcționat mult mai bine 😊