În contextul în care oamenii abia au ieşit dintr-o pandemie în care au fost închişi în case şi au fost forţaţi să îşi ducă aproape întreaga existenţă în online, multă lume îmi spune că Live shopping-ul nu are tracţiune şi că nu o să prindă, deoarece cei mai mulți preferă experienţele fizice şi că nimeni nu mai vrea să stea online să urmărească un eveniment online.
Pentru mine asta sună a deja-vu. Să vă explic de ce. Eram în 2015 şi abia luase naştere compania OVE (Online Venues & Events – de aia e acronimul OVE, în caz că se întreba cineva). Împreună cu Mihai Drăgan, băteam la uşile organizatorilor de evenimente şi le povesteam despre inovaţia pe care o propuneam atunci: bilete electronice la evenimente – practic, puteai veni cu un QR code la eveniment, îl scanai cu telefonul şi intrai. Mă amuză şi acum discuţiile interminabile avute cu organizatorii de evenimente care îmi spuneau pe un ton superior: “Hai domne, pleacă de-aici! Prostia asta cu QR code n-o să prindă niciodată. Oamenii vor să simtă biletul în mână, să ţină hârtia şi să o aibă amintire”. Fast forward în 2023: Accesul la evenimente cu QR code vi se mai pare o prostie? Ei bine, aşa e când deschizi drumuri şi încerci să inovezi. La fel şi cu Live Shopping-ul.
Are rost să implementezi în strategia ta de vânzări Live Shoppingul? Răspunsul este simplu: da, dacă îţi pasă de clienţii tăi. Și o să argumentez de ce:
În primul rând, Live Shoppingul este entertainment, combinat cu shopping. De ce aş sta în faţa unui monitor să văd pe cineva cum îmi arată nişte produse şi îmi răspunde la întrebări? Păi dacă punem problema aşa… de ce aş sta în faţa unui monitor să văd pe unii care lovesc cu piciorul într-o minge şi încearcă să o bage în poartă? Răspuns valabil pentru ambele întrebări: pentru experienţa pe care mi-o oferă acest stat în faţa unui monitor.
Mai mult de atât, v-aţi analizat vreodată procesul prin care cumpăraţi lucruri? Cel mai probabil, identificaţi o nevoie, apoi intraţi pe Google şi căutaţi produsul care vă poate acoperi acea nevoie. O să găsiţi o sumedenie de magazine online care vând respectivul produs şi probabil altele similare, aşa că o să intraţi acolo unde sunt recenzii despre produs. Veţi intra pe nişte site-uri, sau pe nişte bloguri, şi veţi afla tot felul de lucruri despre produsul care vă interesează. Veţi urmări nişte unboxinguri pe Youtube şi cel mai probabil veţi asculta sfaturile unor profesionişti în domeniu – sau influenceri – care o să încerce să vă explice care sunt calităţile şi defectele produsului în cauză – şi dacă sunt şi plătiţi să facă asta, unii o să distorsioneze adevărul şi o să facă tot posibilul să vă îndemne să cumpăraţi produsul, că doar îşi iau şi ei un comision de affiliate, nu?
Tot ceea ce am scris mai sus se regăseşte în Live shopping. Doar că e mult mai eficient, mai rapid şi cel mai probabil, mai ieftin – pentru că aproape întotdeauna, într-o sesiune de Live Shopping vei avea discounturi la produse. Vei putea interacţiona cu oameni care cunosc produsele şi vei putea primi răspunsuri în direct la toate întrebările tale. Practic, cumpărătura ta se va transforma într-o experienţă, ce în mare parte din cazuri se va converti într-o vânzare.
Suntem oameni care caută experienţe, care caută mai mult decât texte şi poze drăguţe pe net. Avem nevoie de interacţiune directă, iar Live Shoppingul poate să ofere acest lucru. Dar de ce unii zic că acesta este viitorul? Tocmai pentru că schimbă felul în care facem cumpărăturile online. În general, în lumea occidentală ne facem cumpărăturile bazându-ne pe “Search”. Acest “Search based shopping” nu este o experienţă, ci o operaţiune simplă, plictisitoare şi seacă. Tastăm numele produsului într-un motor de căutare, citim nişte informaţii, vedem nişte poze, vedem nişte recenzii şi decidem dacă îl cumpărăm sau nu. Pe când shoppingul este mai mult de atât. Nu ştiu dacă mai practicaţi treaba asta, dar în trecut, pe vremea când la internet ne conectam prin dial-up, shoppingul era o experienţă interesantă. Mergeai cu familia sau cu prietenii în magazin, dezbăteai ce produs să cumperi, te uitai şi la alte lucruri şi inevitabil încheiai sesiunea de shopping cu o cafea sau o îngheţată. Dura câteva ore să faci asta, dar te distrai atunci când cumpărai. De ce? Era o experienţă.
Vă întrebaţi probabil de ce a prins Live Shoppingul în China? O să revin pe tema asta, dar principalul motiv pentru care Live Shoppingul e atât de popular acolo este că ei îl percep ca o experienţă socială. Un loc unde interacţionează cu vânzătorii sau cu influencerii, un loc unde dezbat lucruri despre produse cu prietenii sau cu membrii comunităţii… un loc social. Și rezultatele sunt spectaculoase… în 2023, estimările spun că industria de Live Shopping va depăşi 700 de miliarde de dolari.
Aşa că, în concluzie, dacă vă întrebaţi de ce să faceţi Live Shopping, e suficient să vă uitaţi spre Asia şi veţi avea peste 700 de miliarde de motive să o faceţi. Dacă pe vremuri, China copia tot de la noi, cred că a sosit momentul să copiem şi noi de la China pentru că face bine ce face… în special eCommerce.
Ce părere ai? Care ar fi motivele pentru care ai vrea să faci… sau să nu faci Live Shopping? Aştept un comment mai jos, iar dacă vrei să povestim mai multe despre Live Shopping, te aştept într-un demo call aici: Streams.live demo