De unde a început totul? China a fost cu mult înaintea noastră atunci când vine vorba despre live video shopping. Cu o piaţă foarte deschisă la tehnologie, de aproximativ 1 miliard de utilizatori de internet, China a fost ani la rândul liderul mondial al pieţelor digitale. In consecinţă, live shopping-ul în eCommerce este o cale foarte populară de a promova şi de a vinde bunuri prin streamuri găzduite de influenceri. Conceptul de Live Stream eCommerce începe în China în 2016 odată cu gigantul Taobao. Taobao a dezvoltat o idee inovatoare care a schimbat definitiv eCommerce-ul: a amestecat componenta socială de live streaming cu un magazin online. Prin acest mix, oamenii puteau intra într-un video live şi să cumpere produse în timp real.

Live stream-urile făcute de Taobao au permis comercianţilor să îşi arate în faţa camerelor o gamă largă de produse şi să le pună imediat la dispoziţie pentru cumpărături. Această idee nouă de a combina transmisiunea live cu eCommerce-ul a generat o nouă eră în shopping-ul online. In 2020, Taobao a vândut produse în valoare de 7.5 miliarde USD în primele 30 de minute de live organizat cu ocazia Singles’ Day – o sărbătoare neoficială din China şi în acelaşi timp cel mai mare eveniment online de cumpărături. In Q2 din 2021, Taobao şi compania soră, Tmall, au avut aproximativ 828 milioane de utilizatori activi.

Mult din succesul Live Shoppingului făcut de Taobao poate fi atribuit uşurinţei cu care poate fi folosită aplicaţia, lucru care transformă experienţa de shopping într-una extrem de plăcută pentru cumpărături. Clienţii pot alege din peste 2 miliarde de produse listate, pot cumpăra în câteva secunde şi pot să îşi vadă stadiul comenzii în aceeaşi aplicaţie. Acest nivel de uşurinţă în experienţa de cumpărături live e ceva ce a atras atenţia unor giganţi tech din lumea occidentală, precum Facebook şi Amazon.

 

 

Ca să înţelegeţi mai bine dimensiunea Live Shopping-ului din China, iată câteva recorduri pe care chinezii au reuşit să le atingă:

  1. In noiembrie 2020, platforma de Live streaming Alibaba, Taobao Live, a generat vânzări totale de 75 miliarde de dolari (498 miliarde de yuan) în timpul evenimentului de shopping Singles’ Day.
  2. Viya Huang, una dintre cele mai în vogă femei care vinde produse prin Live Shopping a vândut, în decembrie 2020, într-o singură zi, produse în valoare de 49 milioane de dolari.
  3. In timpul unui live stream organizat în iunie 2020, influencerul Austin Li a vândut 100 maşini Mini Copper în doar 5 minute, generând peste 15.5 milioane de dolari (110 milioane de yuan).
  4. In mai 2020, platforma de eCommerce JD.com a raportat că vânzările prin live shopping au crescut cu peste 300% faţă de vânzările aceleiaşi perioade din anul precedent.
  5. In ianuarie 2021, actriţa Li Jiaqi a generat peste 2.7 miliarde de yuan (420 milioane de dolari) într-o singură sesiune de Live shopping.

La final, conform Statista, industria de livestream shopping din China o să valoreze peste 700 miliarde de dolari până la finalul anului 2023.

Dacă în trecut chinezii copiau totul de la occidentali, cred că a venit vremea în care occidentalii trebuie să se apuce să copieze lucruri din China, în special atunci când vorbim de eCommerce sau Live Shopping.