Ieri seară frunzăream box-office-ul din România (săptămâna 20-26 martie) și am observat că pe ultimul loc al clasamentului, s-a clasat un film românesc nou: Mireasa Mortului. Respectivul film a rulat într-o singură sală de cinema, la Europa și a înregistrat un număr de 0 (!!!) spectatori.

Cu alte cuvinte, la premiera filmului nu a participat nimeni, nici măcar realizatorii, ceea ce mi se pare extrem de suspect sau dubios. Evident, nu am văzut filmul… de altfel, nimeni nu a văzut filmul, dacă acesta a avut 0 spectatori, deci nu pot să emit o părere.

Ce am putut să fac a fost să-mi arunc un ochi peste finanțatorii proiectului. Evident, la loc de cinste este Centrul Național al Cinematografiei, care a finanțat acest proiect în sesiunea I din 2016 cu aproximativ 200.000 euro (mai exact 1.019.212 lei)! Nu judec filmul, nu judec calitatea acestuia, nu judec oamenii care l-au făcut. Pot să judec însă faptul că și din banii mei s-au alocat 200.000 euro din bugetul CNC, adică bani de la stat, pentru un film care a făcut 0 spectatori și a rulat într-o singură sală de cinema 7 ani după ce s-a dat finanţarea! Fără nicio legătură cu filmul despre care vorbesc, ca un mic exemplu dintr-o industrie sănătoasă, procesul de realizare al filmului Avatar (partea I) a durat 4 ani 😊.

Probabil că orice om care lucrează într-o companie ar fi dat afară pe loc dacă ar investi 200.000 euro într-un proiect și rezultatele ar fi 0. Dar vorbim despre Centrul Național al Cinematografiei, iar cazul acestui film nu este singular. Puteți găsi o grămadă de filme care au făcut câteva sute de spectatori, deși au costat o gălăgie de bani. Nimeni nu a fost tras vreodată la răspundere și sunt absolut sigur că și de-acum înainte vom mai vedea tipul acesta de proiecte.

La final, rămân cu frustrarea că pot doar să observ aceste nereguli și să le semnalez. Lucrurile nu se vor schimba prea curând. Vor fi în continuare entuziaștii care se vor lupta să finanţeze un film independent și băjeții care vor şti să pună cap la cap formula alchimică pentru a câștiga finanțări grase de la CNC, cu care vor face filme sub-mediocre despre care nu va auzi nimeni.

Așadar, dacă aveți curiozitatea să mergeți la cinema să vedeți acest film, să-mi spuneți și mie cum a fost  – și dacă l-ați găsit în vreun cinematograf.  Vă las și un trailer dacă dați click aici, ca să vă faceți o idee despre ce s-a făcut cu banii voștri.